Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Održana Prva vanredna sjednica Skupštine grada

Prva vanredna sjednica Skupštine grada Doboja.

Danas je održana prva vanredna sjednica Skupštine grada Doboja, u ovom sazivu. Na današnjoj sjednici, Skupština grada je usvojila rebalans budžeta za ovu godinu u iznosu od 79.844.770 konvertibilnih maraka, koji je veći za 14.350.770 konvertibilnih maraka od plana, kao i set mjera u borbi protiv posljedica epidemije virusa korona.

Prva vanredna sjednica Skupštine grada Doboja.

Najveće učešće u rebalansu je kreditno zaduženje od 10.000.000 konvertibilnih maraka, od kojeg je 5.000.000 konvertibilnih maraka namijenjeno za kupovinu stanova, poslovnih prostorija i garaža, te 1.200.000 KM za rekonstrukciju Ulice kralja Aleksandra i 1.000.000 KM za izgradnju novih gradskih saobraćajnica (ulica pored autobuske stanice i ulica od “Brčko gasa” do Ulice Nikole Tesle). Takođe, rebalansom je predviđeno 900.000 KM za rekonstrukciju vrelovoda u Ulici srpskih brigada, kao i po 500.000 KM za rekonstrukciju dijela ulica Cara Dušana i Nikole Pašića i izgradnju kanalizacije u naselju Bare.

Planirana su i sredstva od 380.000 KM za uređenje parcele (toplovod, vrelovod, električni i hidrotehnički radovi), 300.000 KM za asfaltiranje regionalnog puta Paležnica Gornja i 220.000 KM za rekonstrukciju i dogradnju objekta Regionalnog muzeja u Doboju.

U dokumentu o rebalansu budžeta navodi se da su u strukturi primitaka u zaduživanju u odnosu na plan budžeta za 2020. godinu smanjeni planirani primici od zaduženja po osnovu ranijih kredita koji nisu u potpunosti realizovani u iznosu od 2.631.930 KM.

Prva vanredna sjednica Skupštine grada Doboja.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić ocijenio je današnju vanrednu sjednicu lokalnog parlamenta konstruktivnom i zahvalio odbornicama, uključujući i opozicione, zato što su podržali set mjera u borbi protiv posljedica epidemije virusa korona. On je najavio da će i u narednom periodu biti organizovane vanredne i redovne sjednice s obzirom na neophodnost izvršenja rebalansa budžeta jer je evidentan pad prihoda u budžet, od čega nisu imune ni druge lokalne zajednice u Srpskoj.

U okviru mjera pomoći usljed saniranja nastale štete prouzrokovane virusom korona, odbornici su donijeli odluku o angažovanju 50.000 konvertibilnih maraka za pomoć najugroženijim kategorijama, odnosno penzionerima, koja će biti uplaćena na račun dobojskog Udruženja penzionera.

Prva vanredna sjednica Skupštine grada Doboja.

Privrednim subjektima koji nisu obavljali djelatnosti subvencionisaće se troškovi isporuke toplotne energije za period od 16. marta do 15. aprila ove godine. Od plaćanja zakupnina oslabađaju se zakupci poslovnih prostora koji su u vlasništvu grada, a kojima je primjenom naredbi gradskog Štaba za vanredne situacije zabranjen rad ili ograničeno radno vrijeme.

Odbornici su usvojili program subvencija za iznos komunalne takse za isticanje poslovnih imena, prema kojem poslovni subjekti kojima je zabranjen rad imaju pravo na 100 odsto iznosa alikvotnog dijela komunalne takse za mart, april i maj, dok alikvotni iznos od 50 odsto imaju poslovni subjekti kojima je rad ograničen. Program obuhvata i subvencije za naknade za zauzimanje javne površine.

Prva vanredna sjednica Skupštine grada Doboja.

Na današnjoj sjednici odbornici su usvojili godišnji obračun budžeta za 2019. godinu prema kojem ukupna budžetska sredstva za taj period iznose 48.007.075 KM, a ukupno izvršeni rashodi 48.347.735 KM. Deficit iznosi 340.660 KM.

Odbornicima je predstavljena informacija o stanju računa donatorskih sredstava za nabavku opreme i pomoći zdravstvenim ustanovama grada Doboj (Bolnica Sveti apostol Luka Doboj i Dom zdravlja Doboj) na dan 24. aprila, prema kojoj je 271 pravnih i fizičkih lica uplatilo 428.080 KM i 6.502 evra. Sa tog računa je Bolnici Sveti apostol Luka isplaćeno 90.000 KM, po zahtjevu za kupovinu zaštitnih maski i odjela.

Usvojen je program korištenja podsticajnih sredstava za unapređenje poljoprivredne proizvodnje za ovu godinu, za što je u gradskom budžetu predviđeno 120.000 KM. Na današnjoj prvoj vanrednoj sjednici Skupštine grada Doboj, koja je bila zatvorena za javnost, raspravljano je o sedamnaest tačaka dnevnog reda.

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske obavijestilo je u srijedu, 22. aprila, Grad Doboj da je Republički štab za vanredne situacije izdao odobrenje za održavanje sjednice lokalnog parlamenta i da je Grad dužan da poštuje i preduzme sve mjere radi zaštite zdravlja ljudi i smanjenja mogućnosti prenošenja virusa korona.