Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Sjednica Gradskog štaba za vanredne situacije

Na danas održanoj sjednici Gradskog štaba za vanredne situacije konstatovano je da u Doboju nema lica pozitivnih na virus korona, a pod nadzorom ih je 739, dok je 16 osoba izašlo iz nadzora.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić zahvalio je građanima za dosadašnju disciplinu, a privrednike zamolio za strpljenje i najavio da će na današnjem Štabu biti definisano ko šta može da radi u narednom periodu. On kaže da lokalna uprava sprovodi naredbe Republičkog štaba za vanredne situacije i pozvao građane na odgovornost.

Gradonačelnik Doboja je naveo da na području grada nije bilo evidentiranih kršenja naredbi koji se tiču radnog vremena, dok je jedan takav slučaj evidentiran na ruralnom području i sankcionisan je, a evidentiran je određen broj slučajeva da su lica pod nadzorom kršila naredbu samoizolacije.

Gradonačelnik Jerinić kaže da prestaju sa radom vrtići i da će biti izvršen povrat sredstava u periodu dok traje vanredna situacija.

Direktor Regionalnog centra Instituta za javno zdravstvo Srpske Vlado Đurđević naveo je da je u dobojskoj regiji trenutno jedno lice pozitivno na virus korona, a riječ je o zdravstvenom radniku iz Modriče koji je bio u Banjaluci.

Na današnjoj sjednici Gradskog štaba za vanredne situacije doneseni su sledeći zaključci:

  • Odjeljenju za poslove komunalne policije grada Doboj nalaže se provođenje aktivnosti koje su provodili i do sada s tim da se pooštri kontrola prijava i provjera svih građana koji dolaze iz inostranstva, a naročito iz zemalja zahvaćenih korona virusom. Takođe Odjeljenje za poslove komunalne policije ima obavezu svakodnevno provjeravati lica kojima je izdato Rješenje o obaveznoj samoizolaciji, te postupiti u skladu sa propisima u slučaju nepoštovanja istog.
  • JU Centar za socijalni rad Doboj se zadužuje da kroz telefonske linije određene za područje Grada, Krnjina, Trebave, Ozrena i Vučijaka prikuplja podatke i distribuiše potrebne namirnice, lijekove i sve što je potrebno starijim licima iznad 65 godina a koja su najugroženija ovim nevidljivim neprijateljem.
  • JZU Dom zdravlja Doboj se zadužuje da nastavi provoditi kontinuirane aktivnosti kao što su psihološka podrška, pružanje savjeta licima koja su stigla iz zemalja u kojima je zabilježena pojava korona virusa te su im potrebne valjane informacije o načinu rada, življenja i ponašanja. HES JZU Dom zdravlja se zadužuje da nastavi provoditi mjere dezinfekcije i dezinsekcije te nastavi kontinuiranu saradnju sa Gradskom upravom i ZEV-ovima kako bi na stalno bili dezinfikovani haustori, kvake na ulaznim vratima, tipke na interfonima, liftovi i rukohvati do prvog sprata.
  • Odjeljenje za inspekcijske poslove grada Doboja se zadužuje da u koordinaciji sa komunalnom policijom procesuira sve one koji ne poštuju rješenja o obaveznoj samoizolaciji i na taj način ugrožavaju i sebe i druge. Zadužuje se Odjeljenje za inspekcijske poslove da provjerava sprovođenje naredbi i zaključaka Republičkog i Gradskog štaba za vanredne situacije.
  • Kao psihološka podrška svim zdravstvenim radnicima, kao i samoizolovanim sugrađanima koji su u obaveznoj samoizolaciji zbog suzbijanja širenja korona virusa preporučuje se da građani grada Doboja, svakog dana u 19:00 časova, sa svojih balkona i prozora aplauzom podrže iste.
  • Obavezuju se pripadnici Odjeljenja za poslove komunalne policije grada Doboj kao i pripadnici PU Doboj da pooštre kontrolu sprovođenja Zaključka o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanja na pojavu bolesti izazvane novim virusom Korona u Republici Srpskoj, Republičkog štaba za vanredne situacije, kojim je i propisana zabrana okupljanja, te se apeluje na građane da se ne grupišu i okupljaju na izletištima kako bi djelovali savjesno i spriječili širenje virusa.