Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Upozorenje na obilne padavine u naredna četiri dana

Rana najava: u naredna četiri dana nas očekuje kišno vrijeme i  obilne padavine, posebno  u sjevernoj polovini zemlje!

U južnom pojasu (Hercegovina) u periodu petak – utorak očekuje se 20 do 30 l/m², u visokoj Hercegovini dodatnih  10 do 20 l/m², u centralnom pojasu koji uključuje i južnu polovinu Krajine u periodu petak – utorak očekuje se 80 do 100 l/m², u sjevernom pojasu u periodu petak – utorak očekuje se 100 do 130 l/m².

*Napomena: lokalno ova količina može varirati za 10 do 20 %, budući da  se očekuju izraženiji grmljavinski procesi sa obilnim pljuskovima, koji neće biti jednoliko rasprostranjeni.

Ove vremenske prilike i obilne padavine su potencijalno opasne. Posebno se to odnosi na bujične poplave zbog jakog intenziteta padavina u zoni oblaka nepogoda! O tome ćemo izvještavati svakodnevno u sklopu praćenja vremena.Sinoptička situacija:U naredna četiri dana bićemo pod uticajem visinskog ciklona, koji će jačati a zatim se održavati iznad zapadnog Balkana, a njegov centar će se premještati prvog dana iz oblasti Alpa u Đenovski zaliv, zatim u Jadran, gdje će se zadržati dva dana, da bi na kraju 19. jula slabio, popunjavao se i spuštao prema Otranskim vratima i Grčkoj.

Količina padavina (prognoza na dan:15. jul 2021):

Radi boljeg praćenja i uvida, dajemo slikovnu raspodjelu padavina za navedeni period: