Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Уговори са пет предузетница из маргинализованих група

Градоначелник Добоја Борис Јеринић потписао је данас уговоре са пет корисница Фонда за развој предузетништва маргинализованих група жена, чији су пословни пројекти подржани са по 10.000 КМ.

Уговори су потписани са Џенисом Добрић која ће регистровати агенцију за чишћење, Драгицом Марковић о производњи колача и торти, са Госпавом Гостимировић за производњу млијека и млијечних производа, Озренком Милорадов која ће производити сапуне и природну козметику, те са Озренком Митровић за производњу додатака прехрани на бази љековитог биља.

Потписник уговора је и УСАИД, чији је замјеник директора програма подршке заштите људских права Дуња Шкаљо навела да је у протеклих шест мјесеци 10 локалних заједница потписало уговор о сарадњи у програму подршке заштите људских права, у оквиру којих је подржано оснивање и развој 66 бизниса.

Јеринић је рекао новинарима да су ова средства и даља подршка гарант одрживости њиховим пословним идејама, те захвалио на досадашњој подршци и присутности УСАИЂа и америчке Амбасаде на подручју ове локалне заједнице која је интензивирана након поплава из 2014.године.

Начелник градског Одјељења за стратешко планирање, европске интеграције и локални економски развој Дијана Каленић појаснила је да Фонд за развој предузетништва маргинализованих група жена заједнички финансирају Градска управа и УСАИД са по 25.000 КМ.

Она је навела да су обавезе жена према пројекту да од дана потписивања регистрију своје пословне идеје и да оне буду одрживе наредних годину дана.

Град Добој је у јулу 2022. године потписао уговор о сарадњи на програму подршке заштите људских права са УСАИЂа на период од три године.

Уговор предвиђа креирање бољег окружења за самозапошљавање формирањем Предузетничког фонда за маргинализоване групе жена – жене жртве насиља, самохране мајке, незапослене младе жене до 35 година старости, жене са инвалидитетом или које имају дијете са инвалидитетом.

Осим финансијске подршке оснивању предузећа, за кориснике су предвиђене и радионице јачања капацитета у области подршке развоју предузетништва.

Градска управа Добој је у обавези да током уговореног периода од три године развије стратегију подршке развоју пословног сектора и да увођењем нове буџетске линије за подршку циљним групама настави спровођење успостављеног модела подршке маргинализованим групама и након истека формалне сарадње.