Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Саобраћајна и електро школа у Добоју добила је СТЕМ кабинет за науку, технику, инжењерство и математику

Саобраћајна и електро школа у Добоју добила је СТЕМ кабинет за науку, технику, инжењерство и математику. Овај кабинет омогућиће одвијање међупредметне наставе, а ученицима да развију неопходне вјештине и остваре боље резултате. Кабинет је отворен средствима Владе Норвешке и Града Добоја кроз програм УНДП-а у износу већем од 40 хиљада марака. ЈУ Саобраћајна и електро школа Добој је једна од пет школа у Републици Српској која је подржана у оквиру овог пројекта и за коју је, у сарадњи са Министарством просвјете и културе Републике Српске, набављена опрема за СТЕМ науке (сетови за роботику, 3Д принтери, Мицро:бит-ови, Ардуино сет, рачунари, паметна табла, пројектор итд.). За наставни кадар организован је тродневни СТЕМ тренинг и неке од тема које су се обрађивале током тренинга су: Слагање СТЕМИ Хеxапод робота, увод у Апп Инвентор, увод у Ардуино програмирање, увод у 3Д дизајн, 3Д моделирање у Фусион 360, итд.

Отварању СТЕМ кабинета присуствовао је и градоначелник, Борис Јеринић.

Ово је нешто што је потребно поготово млађим генерацијама. Сви смо ми добро упознати са тим да без ИТ сектора у суштини нема ни напретка. Када имате управо овакве практичне кабинете у којима ученици кроз практичну наставу долазе и до теорије, онда имате и резултате који постижу наши ученици – изјавио је Јеринић.

-Вриједност овог кабинета је 42.000 КМ. Наравно, уз помоћ Градске управе обезбиједили смо и средства за нови намјештај. Такође, обезбиједили смо и осталу пратећу опрему, тако да данас то можемо да пустимо у наставу, како би користило не само електротехничкој струци, него и осталима које ми школујемо, а на радост садашњих и будућих ученика – изјавио је Мирослав Топаловић, директор Саобраћајне и електро школе Добој.