Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Министар Шеранић у посјети добојској болници

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић посјетио је данас Болницу “Свети апостол Лука” у Добоју, гдје се састао са директором добојске болнице Младеном Гајићем, градоначелником Добоја Борисом Јеринићем, те руководиоцима домова здравља у Добоју и Дервенти и представницима Регионалног центра Добој Института за јавно здравство Републике Српске.

Министар здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске Ален Шеранић рекао је након састанка у Добоју да је епидемиолошка ситуација у овој средини под контролом након предузетих мјера и изразио наду да ће бити превазиђена пошаст вируса корона када сваки појединац и колектив ураде све што се од њих очекује.

Министар Шеранић рекао је да је један од разлога његове данашње посјете Добоју знатно повећања броја обољелих на вирус корона на подручју које опслужује добојска болница, истичући да су у протеклих седам до осам седмица град Добој, као и сусједне локалне заједнице предузимали адекватне мјере на шта су упућивали и подаци који се прате свакодневно. Он је навео да је на данашњем састанку разговарано и о концепту будуће лабораторије за ПСР тестирање, која ће бити у Добоју, као дио мреже лабораторија у Српској, да би био утврђен узрочник вируса корона на овом подручју, те ради припреме за период октобар-март вируса корона и инфлуенце.

Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите
Борис Јеринић, градоначелник Добоја

Градоначелник Добоја Борис Јеринић је рекао да очекује да не буде исполитизован случај са интрахоспиталном инфекцијом у добојској болници. Градоначелник Јеринић је навео да Градска управа Добоја максимално подржава рад болнице и најавио да ће већ од сутра ангажовати капацитете Дома ученика за смјештај позитивних пацијената из овог града, а са лакшом клиничком сликом, с обзиром на попуњене капацитете у Бањалуци.

Директор Болнице “Свети апостол Лука” Младен Гајић рекао је да су у овој установи збринута 42 пацијента позитивна на вирус корона, те да је од почетка пандемије заражено 17 радника ове установе, од којих је 15 са интерног одјељења. Он је навео да је због интрахоспиталне инфекције на интерном одјељењу формирана комисија која ће утврдити узроке ове појаве, те додао да су идентификована лица и махом је ријеч о пацијентима који нису имали симптоме на вирус корона, те додао да ова здравствена установа располаже довољним количинама заштитне опреме за своје раднике.